041 68 57 57
Zagotovljena
anonimnost
Plačilo po
prevzetju
Garancija
na izdelek
Količinski
popusti

 

Vročinski oblivi v menopavzi

Vročinski oblivi so najbolj pogost simptom menopavze, ki se lahko zaradi določenih dejavnikov močno poslabša. Če mučijo tudi vas, lahko z različnimi prijemi omilite ali celo popolnoma preprečite njihov pojav.

Vročinski oblivi

Vročinski obliv je občutek izjemne toplote, ki spreleti telo in pogosto povzroči rdečico, zardelost in potenje. Zdravniki točnega vzroka vročinskih oblivov ne poznajo, vendar pa so zedinjeni, da so najpogostejši simptom menopavze in perimenopavze, ki se pojavi pri večini žensk. Če tudi sami niste prepričani, če čutite enega izmed najbolj pogostih simptomov mene ali pa so oblivi, ki jih čutite druge vrste, se lahko o tem prepričate s preprostim testom, ki vam bo pokazal, če ste tudi sami vstopili v menopavzo.

 

Vzroki za nastanek

Nekateri vzroke za njihov nastanek pojasnjujejo s spremembami v prekrvavitvi, saj do njih pride zaradi naravnega odziva telesa po ohladitvi, zaradi česar se žile pod našo kožo razširijo, kar na njeno površino projicira rdečo barvo, pogosto pa tudi poveča srčni utrip ter po telesu pošlje valove hladu.

 

Nočno potenje

Z omenjenim pojavom se veliko predstavnic nežnejšega spola sreča tudi ponoči, kar zna biti sila neprijetno, nemalokrat pa se zgodi celo, da so občutki pri tem tako močni, da jih prebudijo iz spanca. Takšnemu potenju pravimo nočno in je običajno tudi vzrok za nespečnost in posledično razdražljivost, ki jo zaradi pomanjkanja spanca osebe občutijo tekom celega dne.

 

Trajanje

Ker so si ženska telesa med seboj različna, se razlikujejo tudi simptomi, ki jih te občutijo med menopavzo. Vročinski oblivi tako pri nekaterih trajajo le v menopavzi in še to le nekaj časa, medtem ko se pri drugih pojavljajo skozi celo življenje, vendar pa se sčasoma običajno zmanjšajo.

 

Kako jih preprečiti?

Vročinskim oblivom se med menopavzo verjetno ne boste mogli izogniti, vendar pa lahko določene stvari povzročijo, da se pojavljajo pogosteje kot bi se sicer. Med slednje spadajo:

 1. alkohol
 2. stres
 3. kofein
 4. začinjena hrana
 5. tesna oblačila
 6. gibanje v visokih temperaturah
 7. kajenje

 

Kako zmanjšati njihov obseg?

Vročinske oblive lahko precej omilite tudi tako da:

 1. Se ohladite. Ponoči naj bo v vaši spalnici karseda hladno in če imate le možnost poskrbite, da bo v vašem domu oziroma v prostorih kjer se gibate delala klima. Nosite tanka oblačila in se nikar ne oblačite večplastno, saj vam bo tako le še bolj vroče, pri izbiri oblačil pa posegajte po tkaninah, ki vsebujejo čim več bombaža.

 2. Izvajajte počasne dihalne vaje pri katerih na minuto vdihnete šest do osemkrat- Vajo izvajajte 15 minut zjutraj in 15 minut zvečer, vse dokler oblivov vsaj malo ne omiliti.

 3. Telovadite vsak dan. Plavanje, hoja, ples in kolesarjenje so najboljše možne izbire, saj je pri njih najlažje nadzirati tempo in tako tudi potenje.

 4. Med spanjem ležite na hladnih blazinah, kar pomeni, da vzglavniki s pernatimi in podobnimi polnili odpadejo!
   

Menodyne - naravna pomoč v menopavzi >>


Zdravljenje in pomoč

Najbolje bo, da se o najboljši pomoči za vaše težave pogovorite z zdravnikom ali z ginekologom, ki vam bo znal svetovali v pravi smeri. Večina žensk se po pomoč sicer največkrat zateče k hormonski terapiji (HRT), vendar pa se je te potrebno posluževati približno pet let. Omenjen postopek običajno omili simptome vročinskih oblivov ter pomaga tudi pri drugih zdravljenju drugih tegob, npr. suhe nožnice in razpoloženjskih nihanj, vendar pa se vsi simptomi po prekinitvi terapije vrnejo, zato se ženske običajno raje zatekajo k dodatkom, ki vsebujejo veliko vitamina E in B kot sta Syleance in Manhae, saj tako ne le omilijo vročinske oblive, temveč tudi druge simptome, poleg tega pa imajo tudi večji nadzor nad samim jemanjem dodatka in vplivom na njihovo telo.