041 68 57 57
Zagotovljena
anonimnost
Plačilo po
prevzetju
Garancija
na izdelek
Količinski
popusti

 

Intimno življenje

Ženske so že na splošno nagnjenje k manjšemu zanimanju za spolnost kot moški, to zanimanje pa se v menopavzi, ki s seboj pogosto prinaša tudi vaginalno suhost, le še zmanjša. Na srečo so znani tudi vzroki in rešitve za omenjene težave,zato je vsaka skrb odveč.

Vaginalna suhost in pomanjkanje libida

Izguba estrogena in testosterona med menopavzo sta glavna krivca za spremembe ženskega telesa v tem obdobju, posledično pa tudi za pomanjkanje spolne sle. Ženske, ki se srečajo z menopavzo običajno opažajo, da se vzburijo veliko težje in kasneje kot so se včasih, na dotike in druge vrste ljubkovanja pa so precej manj dovzetne, kar lahko vodi do veliko manjšega ali celo neobstoječega zanimanja za kakršnokoli vrsto spolnega udejstvovanja.

 

Vzroki za pomanjkanje spolne sle

Upad ravni estrogena v telesu povzroči tudi padec v količini krvi, ki priteče v nožnico, posledica česar je vidna v znantnejše bolj suhi vagini, zaradi česar je spolni odnos, ko do njega končno pride precej neprijeten in v večini primerov tako povzroča bolečine.

Na pomanjkanje zanimanja za spolno aktivnost med menopavzo vplivajo tudi:
 

 1. težave z mehurjem

 2. motnje spanja

 3. depresija ali tesnoba

 4. stres

 5. zdravila

 6. druge zdravstvene težave

 

Ali menopavza vpliva na zmanjšanje spolne sle pri vseh ženskah?

Ne. Nekatere ženske pravzaprav pravijo, da se njihova spolna sla med menopavzo in postmenopavzo celo poveča, kar je običajno povezano z dejstvom, da se jim ni več potrebno bati neželene nosečnosti, poleg tega pa imajo veliko manj dela tudi z odraščajočimi otroci, zaradi česar je njihov urnik precej razbremenjen in jim tako omogoča več časa, ki ga lahko preživijo s svojimi partnerji.

 

Kako lahko pozdravim vaginalno suhost?

Vaginalno suhost lahko med in po menopavzi rešimo s pomočjo lubrikantov na vodni osnovi, vsekakor pa za namene vlaženja ne uporabljajte silikonskih lubrikantov, saj lahko oslabijo ali razkrojijo lateks iz katerega so narejeni kondomi. Z uporabo slednjih namreč ne smete prenehati le zato ker ste vstopili v menopavzo, saj se boste le z njimi izognili spolno prenosljivim boleznim, poleg tega pa ne morete biti prepričani, da brez uporabe kondoma ne boste zanosili vse dokler tudi vaš osebni zdravnik ne potrdi, da ne ovulirate več ali pa tega ne preverite s preprostim testom. Lubrikanti, ki so narejeni na vodni osnovi so tudi odlična izbira za tiste z oslabljenim imunskim sistemom (ki je lahko npr. posledica kemoterapije), saj je pri njih v nasprotju z ostalimi lubrikanti veliko manjša možnost za razvoj bakterij.

 

Kako lahko med in po menopavzi povečam svojo spolno slo?

Pri pomanjkanju libida se ženske pogosto zatekajo k zdravilom, ki vsebujejo zadostno količino estrogena s katero lahko nadomestijo primanjkljaj slednjega v telesu. V teku so tudi raziskave s katerimi želijo ugotoviti, če je večjo spolno slo možno vzbuditi tudi z mešanico estrogena in moških hormonov androgenov. Čeprav se je o težavah, ki se tičejo spolnosti težko pogovarjati, vam bo zagotovo koristilo, če se o njih posvetujete z zdravnikom, saj vas bo le on znal napotiti k ustreznemu specialistu, ki bo poiskal rešitev za vaše težave in o tem kako se spopasti z njimi znal svetovati tudi vašemu partnerju.
 


Kako lahko s partnerjem izboljšava intimnost?

Če je zaradi menopavze vaš libido upadel, vendar pa ne v zaskrbljujoči meri, si s partnerjem za intimnost vzemita vsaj nekaj časa. Tudi brez seksa mu lahko pokažete naklonjenost, zato partnerja ne zapostavljajte: pojdita na sprehod, pojejta večerjo v soju sveč ali drug drugega razvajajta z masažo.

Da bi izboljšala fizično raven vajine intime, lahko poskusita tudi z upoštevanjem naslednjih nasvetov:

 1. Spremenita svojo erotično rutino in v spolno aktivnost vpletita knjige, erotične posnetke ali pa drug drugemu nudita masturbacijo.

 2. Da bi se v postelji kar najbolj sprostili, se zamotite z erotičnimi ali neerotičnimi fantazijami, igricami, glasbo ali televizijo.

 3. Podaljšajta predigro in si privoščita čutno masažo ali dober oralni seks. Obe aktivnosti vas bosta zagotovo sprostili, poleg tega pa tudi izboljšali komunikacijo z vašim partnerjem.

 4. Z uporabo primernih seks položajev pri katerih lahko nadzorujete globino penetracije kar najbolj zmanjšajte kakršnokoli možnost bolečine, ki bi jo lahko občutili med spolno aktivnostjo. Priporočamo, da se pred slednjo sprostite tudi v topli kopeli in pri seksu uporabite lubrikant na vodni osnovi, saj bo ta zmanjšal nelagodne občutke, ki bi jih lahko občutili zaradi suhe nožnice.

 5. Partnerju povejta kaj vam prija in kaj ne.

 6. Poskusite z jemanjem prehranskega dopolnila Manhae ali Syleance, ki bosta močno omilila vaše simptome in poskrbela, da boste lahko spet normalno zadihali.