041 68 57 57
Zagotovljena
anonimnost
Plačilo po
prevzetju
Garancija
na izdelek
Količinski
popusti

 

Nespečnost in utrujenost

Vas kljub zadostni količini spanca in običajnim fizičnim in psihičnim naporom muči neizmerna utrujenost? Za to je lahko zaslužna menopavza, vendar pa se v nekaterih primerih vzrok za izčrpanost skriva tudi drugje.

Utrujenost

Utrujenost je občutek neznosne izčrpanosti in popolnega pomanjkanja energije, vendar utrujenost, ki nastopi med menopavzo zaznamuje ta isti občutek, ki človeka preplavi nenadoma. Čeprav utrujenost povečini nastopi po fizičnem ali psihičnem naporu, lahko pri ženskah v menopavzi nastopi kadarkoli in to brez kakšnega posebnega razloga ter v nekaterih primerih celo po dobro prespani noči. Ženske, ki jih prizadane utrujenost med meno, običajno sploh niso zaspane, temveč jim le primanjkuje energije in zato niso zmožne nadaljevati z njihovimi običajnimi aktivnostmi.

 

Kateri dejavniki so lahko zaslužni za utrujenost?

Utrujenost lahko sprožijo različni dejavniki. Najpogosteje sta to stres in tesnoba, zato ju skušajte zmanjšati v kar največji možni meri. Pomembno vlogo pri izčrpanosti igra tudi slabo delovanje ščitnice ter pomanjkanje železa, katerih glavna simptoma sta ravno neznanska utrujenost in izčrpanost. V primeru, da se s tovrstnimi težavami soočate pogosto, je najbolje, da preverite, če je slednje res posledica pomanjkanje železa ali slabega delovanja ščitniceali pa le občutite enega izmed najpogostejših simptomov menopavze. Postavitev prave diagnoze je izrednega pomena, saj je utrujenost, ki ima opraviti z menopavzo veliko manj resna kot tista, ki je povezana z upadom železa oziroma anemijo, saj se slednje ne boste mogli znebiti le s spancem ali počitkom.

 

Zakaj med menopavzo pride do utrujenosti?

Utrujenost med menopavzo pogosto povezujejo z neravnovesjem hormonov, ki nastopi v tem obdobju. Ker se raven estrogena nenehno spreminja, se z njo spreminja tudi raven naše energije in tako v trenutku, ko ta doseže dno nastopi utrujenost. Te hormonske spremembe lahko močno vplivajo na spalni vzorec in to celo do te mere, da imajo v meni tudi tiste ženske, ki so prej spale normalno, s tem nenadoma težave. Vzrok za izčrpanost pa nemalokrat leži tudi drugje, npr. v količini stresa, ki ga ženske občutijo. Mnogokrat se namreč zgodi, da začnejo počasi izgubljati spomin ali čutijo, da se jim izteka čas ženskosti, zato ogromna količina stresa močno vpliva tudi na njihovo počutje.
 

Nespečnost kot posledica utrujenosti

Kombinacija nevšečnih dejavnikov v menopavzi pogosto vodi tudi do nespečnosti, saj se ženske, ki jih neprestano obliva nočno potenje, povrh vsega pa čutijo tudi pomanjkanje energije, zaradi svojega stanja le redkokdaj res dobro naspijo. Ko enkrat utonejo v spanec, jih slej ko prej zbudijo omenjeni simptomi, zato je njihov spanec ne le otežen, temveč tudi izredno slab in rahel. Po podatkih Ameriškega inštituta za navade spanja ima s slednjim težave kar 61% žensk v menopavzi, kar vodi le še do dodatnih težav z zbranostjo in čuječnostjo, zato se pri ženskah, ki so v meni pogosto zdi, da so z drugimi fizično sicer res prisotne, psihično pa so nekje drugje. Razlog za omenjeno stanje je poleg menopavze običajno tudi pomanjkanje magnezija in vitamina B6, zato morajo predstavnice nežnejšega spola primanjkljaj omenjenih vitaminov in mineralov nadomestiti s prehranskimi dopolnili, saj se sicer svoje težave ne bodo rešile zlahka.


 

Zdravljenje in pomoč

V primeru, da je vaša utrujenost posledica pomanjkanja železa v krvi, boste utrujenost premagali le z dodatnim vnosom železa v telo, pri utrujenosti, ki je posledica mene pa si lahko pomagate z upoštevanjem naslednjih nasvetov:

  1. Dobro se naspite. Čeprav se vam to morebiti zdi samoumevno, se veliko ljudi ne zaveda koliko spanca pravzaprav sploh potrebujejo. Sedem do devet ur spanja na noč je nujno za normalno funkcioniranje čez dan, zato tega dejstva ne zanemarjajte.

  2. Pijte veliko vode, saj utrujenost v veliki meri povzroča tudi dehidracija. Ne pozabite, da določene vrste napitkov, npr. kofein in alkohol močno dehidrirajo telo, zato morate pri uživanju slednjih zaužiti še večjo količino vode. Voda, ki jo dobite ob skodelici kave je tam z razlogom!

  3. Zmanjšajte količino stresa v svojem življenju. Nenehno paničarjenje in skrb bosta le povečala stopnjo vaše utrujenosti, zato je zelo pomembno, da vsaj enkrat dnevno uživate v aktivnosti, ki vas resnično sprošča.

  4. Jejte zdravo. Če boste v telo vnašali zdrava hranila, boste tako dobili dovolj energije in se utrujenosti izognili v kar največjem loku. Uživanje sladkorja in kofeina vam kratkoročno morebiti res zagotavlja energijo, vendar pa vam na dolgi rok takšno ravnanje zagotovo ne bo koristilo.

  5. Na jedilnik vnesite prehransko dopolnilo, ki bo vaše simptome utrujenosti karseda omililo. Med najbolj priznana zdravila na svetu za lajšanje utrujenosti in drugih simptomov menopavze spadata Syleance in Manhae, ki ju je preprosto jemati in bosta vašemu telesu zagotovila vsa hranila, ki jih potrebuje za normalno delovanje.