041 68 57 57
Zagotovljena
anonimnost
Plačilo po
prevzetju
Garancija
na izdelek
Količinski
popusti

 

Simptomi menopavze

Menopavza je obdobje v življenju ženske za katerega je značilno popolno prenehanje menstruacij. To obdobje običajno nastopi med 45. in 55. letom starosti. Veliko žensk se v tem obdobju sreča z različnimi fizičnimi in psihičnimi spremembami, ki lahko vplivajo na kvaliteto njihovega življenja.

Perimenopavza 

To je obdobje pred nastopom menopavze, imenovano tudi klimakterij. Traja lahko tudi nekaj let pred nastopom menopavze. V tem obdobju menstruacije običajno postanejo neredne, kar pomeni, da lahko trajajo več ali manj časa kot v mladosti, tok krvi med omenjenim stanjem pa je včasih šibkejši, drugič pa močnejši. Večina žensk v tem času občuti tako telesne kot tudi duševne spremembe.
 

Menopavza

Menopavza je obdobje v življenju ženske za katerega je značilno popolno prenehanje menstruacij, zaradi česar slednja postane neplodna. To obdobje običajno nastopi med 45. in 55. letom starosti, veliko strokovnjakov pa nastop tega pojava definirajo takrat, ko posameznica nožnične krvavitve ni izkusila že vsaj eno leto. Nekateri omenjeno obdobje diagnosticirajo tudi s pomočjo upada ravni hormonov, ki jih proizvajajo jajčniki, kar se lahko pri ženskah, ki so jim odstranili maternico, vendar pa imajo še vedno jajčnike, zgodi tudi pred 45, letom starosti.

Menopavza je običajno naravna sprememba vendar pa se lahko pri kadilkah nehote pojavi nekoliko hitreje. K hitrejšem nastopu menopavze so nagnjenje tudi ženske, ki so jim odstranili jajčnike ali pa so prestale kakršno koli vrsto kemoterapije, saj do procesa izgube menstruacije pride zaradi zmanjšanja izločanja hormonov estrogena in progesterona iz jajčnikov, ki ga je preprosto preveriti z diagnostičnim testom.

 

 


 

Splošni znaki menopavze

Ženske v tem času občutijo vročinske oblive, ki trajajo od 30 sekund do 10 minut, pogosto pa jih spremljajo tudi drhtenje, potenje in rdečica. Po približno dveh letih naj bi se takšni pojavi prenehali, vendar pa lahko naznanijo tudi začetek vaginalne suhostitežav s spanjem in  sprememb razpoloženja.

Resnost znakov se razlikuje od ženske do ženske, vendar pa ima menopavza tudi pomembno prednost, saj ženske po preteku le-te nimajo več bolečih menstruacij, prav tako pa jim tudi endometrioza ne povzroča več težav.

 

  • Vročinski oblivi

Vročinski oblivi so najpogostejši znak menopavze, ki ga označuje izkustvo nenadnega obliva vročine na predelu zgornjega ali celotnega dela telesa. Pri tem se mnogokrat spremeni tudi naravna barva polti, ki nenadoma postane zardela, na površini kože pa se pojavijo tudi potne srage. Intenzivnost vročinskih oblivov se lahko giblje od blagih do izjemno močnih ter se pri večini žensk v menopavzi pojavijo leto ali dve po nastopu zadnje menstruacije. Nekaterim predstavnicam delajo preglavice tudi več kot dve leti, vendar pa sčasoma postanejo veliko manj intenzivni. Več o vročinskih oblivih si lahko preberete tukaj.

 

  • Vaginalna suhost in bolečine med spolnimi odnosi

Zmanjšanje v izločanju estrogena in progesterona s seboj prinese tudi stanjšanje tekočine, ki obdaja nožnične stene, kar lahko vodi do izjemno suhe nožnice, ki povzroča srbenje, pogosto pa ga spremljata tudi zbadanje in pekoča bolečina. Omenjeni znaki se lahko izkažejo za še posebno moteče med spolnimi odnosi, saj med penetracijo povzročajo obilico bolečin, poleg tega pa tudi med običajno dnevno dejavnostjo dajejo občutek nenehne potrebe po uriniranju, občasno pa povzročajo tudi manjše izcedke krvi iz nožnice. Več o vaginalni suhosti in kako se jim zoperstaviti si preberite tukaj.

 

  • Pogosto uriniranje ali težave z urinarno inkontinenco

Za tiste v menopavzi je popolnoma običajno, da izgubijo nadzor nad svojim mehurjem. Pogosto občutijo nenehno potrebo po uriniranju, pa čeprav njihov mehur ni poln, sam proces izločanja urina pa je pogosto pekoče boleč. Slednje se zgodi, ker med menopavzo tkivo v nožnici in sečnici izgubi svojo prožnost, ovojnica se stanjša, medenične mišice pa oslabijo. Temu se lahko zoperstavite s pitjem zadostnih količin tekočine, izogibanjem alkoholu ter z izvajanjem Keglovih vaj.

 

  • Nespečnost in druge težave s spanjem

Zdravniki običajnemu odraslemu posamezniku priporočajo sedem do osem ur spanja na noč, vendar pa se med klimakterijem rado zgodi, da ženske težko zaspijo ali uživajo v enotnem spancu, ko le-ta nastopi. Mnogokrat se med spanjem nehote zbudijo, nato pa težko zaspijo nazaj, zato je zelo pomembno, da si do boljših spalnih navad pomagajo z različnimi dihalnimi vajami in sprostitvijo ter redno športno aktivnostjo, ki telo utrudi do te mere, da po spancu preprosto hlepi. Več o motnjah spanja si lahko preberete tukaj.

 

  • Pomanjkanje spolne sle

V času menopavze je popolnoma običajen in pravzaprav precej pogosto prisoten znak tudi upad libida oziroma spolne sle. Slednje se zgodi zaradi fizičnih sprememb, ki jih s seboj prinese pomanjkanje estrogena, kažejo pa se v zmanjšani občutljivosti klitorisa, zakasnelem ali odsotnem orgazmu in vaginalni suhosti. O pomanjkanju libida si lahko več preberete tukaj.

 

  • Depresija in nihanja razpoloženja

Spremembe v nihanju hormonov vplivajo tudi na čustveno stanje žensk v menopavzi, kar prispeva k večji razdražljivosti, depresiji in k nihanjem razpoloženja ter lahko v trenutku vodi od občutka izjemne vznesenosti do neverjetne žalosti, vendar pa je to popolnoma normalen znak menopavze o katerem si lahko več preberete tukaj.

 

  • Porast telesne teže

Pri predstavnicah v menopavzi je pogosto opaziti tudi velik porast teže, vendar pa vzroka za to strokovnjaki še vedno niso odkrili. Nekateri omenjeno stanje pojasnjujejo s hormonskimi spremembami, spet drugi pa so mnenja, da je višja telesna teža popolnoma običajen znak staranja, saj se z leti upočasni presnova, ki v kombinaciji z izgubo mišičnega tkiva ter občutljivostjo na inzulin med menopavzo zakrivi višek kilogramov. Več o nabiranju kilogramov si lahko preberete tukaj.

 

  • Spremembe v videzu las, kože in drugega

S starostjo se spremeni tudi videz las in kože k čemur močno prispevata izguba maščobnega tkiva in kolagena, zaradi česar koža in lasje postanejo bolj suhi in tanki, slednji pa začnejo precej pogosto tudi v veliki meri izpadati. V tem obdobju je zato izjemnega pomena, da se karseda izogiba izdelkom z vsebnostjo močnih kemikalij, saj lahko ti lasišču in koži povzročijo še več škode.

 

Zdravljenje simptomov menopavze

Menopavze običajno ni potrebno zdraviti s pomočjo posebnih postopkov, vendar pa se določeni znaki lahko močno izboljšajo že z uživanjem prehranskih dopolnil, ki so namenjeni prav lajšanju simptomov menopavze, v kombinaciji s spanjem v ohlajenih prostorih in omejenim uživanjem alkohola in kofeina ter izogibanjem kajenju.
 

Menodyne, naravna pomoč v menopavzi >>


Dolgoročne posledice menopavze

Če se simptomov menopavze ne lajša, lahko slednje vodi do večje možnosti za razvoj osteoporoze, srčno-žilnih bolezni in trajne urinarne inkontinence, zato je bistvenega pomena, da se med obdobjem pomembnih sprememb v ženskem telesu med klimakterijem v obliki primernih dopolnil v telo vnese zadostno količino nadomestka, ki uravnovesi manjkajočo količino hormonov ter v kombinaciji z zdravo prehrano in redno telesno dejavnostjo pomaga k čim bolj blagem in znosnem prestajanju te pomembne prelomnice v življenju ženske.