041 68 57 57
Zagotovljena
anonimnost
Plačilo po
prevzetju
Garancija
na izdelek
Količinski
popusti

 

Prehrana, ki blaži simptome menopavze

Nič kaj zaželeno, a neizbežno obdobje menopavze doleti čisto vsako predstavnico nežnejšega spola. Običajno nastopi med 45. in 55. letom starosti. Neželeni simptomi največkrat nastopijo zaradi upada dveh hormonov - estrogena in progesterona, ki sta kriva tudi za nenadne vročinske oblive.

Prehrana, ki blaži simptome menopavze

Razumevanje procesov v našem telesu nam lahko znatno pomaga pri ublažitvi posameznih menopavzalnih simptomov na naraven način. Četudi obstaja tako imenovana hormonska terapija, je dobro poznati naravne metode, ki se začnejo v kuhinji.

Z upadom estrogena se povečajo možnosti za razvoj srčno-žilnih obolenj in osteoporoze. Obdobje menopavze je na žalost tesno povezano tudi z visokim krvnim tlakom, povečanjem telesne teže in zvečano možnostjo razvoja raka na dojkah.

Preverimo s pomočjo katerih živil se lahko uspešno ubranimo neželenih simptomov in obolenj, katerih razvoj je višji v tej starostni skupini žensk.

 

Vročinski oblivi in nočno potenje

Izogibajmo se živilom, ki spodbujajo nenadne vročinske oblive. To so čokolada, kofein, alkohol in pikantna hrana. Posebej se jih velja izogibati zvečer, pred spanjem.

 

Utrujenost

Utrujenosti se bomo najlažje izognile z zmanjšanim vnosom živil z visokim glikemičnim indeksom. Ta nam pove, kakšen učinek ima živilo na raven sladkorja v krvi. Raje kot po beli moki, posegajmo po polnozrnatih izdelkih in pirini moki. V velikem loku se zares velja izogniti sladkorju vseh oblik. Taka hrana bo sproščanje inzulina obdržala v ravnovesju in to brez naglih poskokov, ki nam dajejo energijo za kratek čas, nato pa nas pustijo popolnoma izčrpane.
 


Nabiranje telesne teže

Če je bila zadeva v mladosti precej preprostejša, se zdaj z njo le s težavo spopadamo. Resnica je ta, da s starostjo telo potrebuje čedalje manj kalorij oz. energije. Treba bo zmanjšati porcije, se izogibati mastni in sladki hrani ter posegati po polnozrnatih izdelkih namesto tistih, pripravljenih iz bele moke. Pomembno živilo so tudi beljakovine, saj nas z relativno nizkim kaloričnim vnosom nasitijo za dalj časa, če so le to pusta skuta, grški jogurt, sirotkin napitek itd. Zelo pomembno je tudi, da pijemo dovolj tekočine dnevno, vsaj 2 litra vode ali nesladkanega čaja. Žal tudi s sadjem ne gre pretiravati, raje zagrizimo v zeleno-listnato solato.


Suha koža

Stročnice in oreški, kot so sončnična in bučna semena ter mandlji, vsebujejo veliko vitamina E, cinka in kalcija. Ta hranila bodo uspešno preprečila izsušeno kožo in pomagala pri ravnovesju hormonov.


Nihanje razpoloženja in depresija

Zakaj bi za slabo voljo in nihanja v razpoloženju krivili “to grozno” menopavzo? Ni treba, da je tako. Dnevno zaužitje dovolj beljakovinskih živil, ki vsebujejo obilico aminokisline triptofan. Ta je namreč izhodiščna spojina za sintezo seratonina, ki nam daje občutek pomirjenosti in sreče. Živila, ki vsebujejo največ triptofana so jajčni beljak, perutnina (posebej puranje meso), ovsena kaša, spirulina (morska alga), sezamova, bučna in sončnična semena.


Čvrste in zdrave kosti

Ženske bi morale v menopavzalnem obdobju nujno povečati vnos kalcija, magnezija ter vitamina D in K. Ta hranila so namreč ključna pri vzdrževanju čvrstih in zdravih kosti. Sočasno bi veljalo tudi zmanjšati, če ne celo popolnoma izločiti, vnos fosforja, ki ga v izobilju najdemo v vnaprej predelani/pripravljeni hrani, določenih kosih rdečega mesa in sodavicah. Ta namreč vpliva na hitrejšo izgubo magnezija in kalcija v kosteh.

Za kar se da optimalno ohranitev kalcija jejte več zelenjave, semenk, oreščkov in čistega jogurta. Prav tako jejte veliko jabolk, hrušk, grozdja, rozin in stročnic, saj so bogate z magnezijem in borom, ki preprečujeta razvoj osteoporoze.

Vaje za moč so prav tako vitalne za boj proti osteoporozi. Vitamin D pa zato, ker je njegova poglavitna funkcija vzdrževanje optimalne ravni kalcija v telesu.


Prehranska dopolnila

Če zaključimo; z ustreznimi živili in rednim, predvsem pa uravnoteženim prehranjevanjem lahko znatno ublažimo posamezne neželene menopavzalne simptome. Ob tem pa ne gre spregledati tudi prehranskih dopolnil, ki lahko z naravnimi sestavinami vplivajo na raven hormonov in nam tako pomagajo prebroditi težavno obdobje.