041 68 57 57
Zagotovljena
anonimnost
Plačilo po
prevzetju
Garancija
na izdelek
Količinski
popusti

 

Nihanja razpoloženja

So vam spremembe v nihanju razpoloženja, ki vključujejo razdražljivost, muhavost, depresijo, nejevoljo in zadirčnost kaj znane? Z njimi se sooča kar 50% žensk v menopavzi, ki se ne zavedajo, da lahko takšne težave omilijo na precej preproste načine.

Nihanja razpoloženja

Nihanja razpoloženja in neizmerna razdražljivost sta med menopavzo izjemno pogosta simptoma, saj prizadaneta kar 50% žensk. Pogosto sta kriva za mnoge čustvene izbruhe in celo družinske spore, zato lahko močno vplivata na kakovost življenja žensk v meni in imata odločilno vlogo pri oblikovanju razmerij z okolico. Ker ju je izjemno težko diagnosticirati, veliko žensk dolgo časa trpi v tišini in se sploh ne zavedajo, da čustvene stiske s katerimi imajo opravka niso njihova krivda, temveč posledica vstopa v zrelo življenjsko obdobje, tako da je najbolje, da se o tem prepričate s testom menopavze.

 

Zakaj pride do nihanj razpoloženja in razdražljivosti?

Nihanja razpoloženja med menopavzo in razdražljivost, muhavost ter nejevoljo povzroča kombinacija različnih dejavnikov, vendar pa med najbolj pogoste vzroke vsekakor spada porušeno ravnovesje hormonov v telesu, zaradi česar se raven serotonina, spojine v možganih, ki vpliva na občutek sreče in zadovoljstva, neprestano spreminja. To spreminjanje ima velik vpliv na potek misli in čustva ženske, kar torej vodi do sprememb v razpoloženju ter povečani ravni razdražljivosti ter pogosto tudi nerazumskega vedenja.

 

Kakšne so najbolj pogoste spremembe v razpoloženju?

V večini primerov ženske izkusijo močno okrepljena občutja, zato v skladu z njimi tudi reagirajo, vendar mnogokrat nepremišljeno, nerazumsko, impulzivno, zadirčno in pretirano. Pogosto se zgodi celo, da izjemno burno reakcijo sproži že navidez majhen in banalen dogodek, zaradi česar se oseba spomni na nek drug dogodek, ki na prvi pogled z omenjenim ni povezan v prav nikakršnem smislu. Tako se okolici pogosto zdi, da ženska v menopavzi reagira nepredvidljivo in burno, kar v nekaterih primerih pri posameznikih povzroča veliko nelagodja in vodi celo do izogibanja ali prekinitve stikov s to osebo.
 


Dejavniki, ki vplivajo na nihanja razpoloženja

Na menjavanje razpoloženja vpliva cela vrsta dejavnikov, ki zajema tako splošne življenjske okoliščine kot tudi duševne bolezni, npr. depresijo ali tesnobo, ter seveda menopavzo. Med druge najpogostejše dejavnike spadajo še:

  1. nespečnost

  2. težave s ščitnico

  3. različna zdravila (predvsem hormonska, saj najmočneje vplivajo na čustveno neskladje)

  4. kap ali druge nevrološke težave


Zdravljenje in pomoč

Nihanja razpoloženja imajo lahko na žalost močan vpliv na življenje ženske v obdobju menopavze in na vse posameznike s katerimi ta pride v stik. Na srečo pa za takšne težave obstaja tudi mnogo rešitev v obliki psiholoških, fizičnih in farmacevtskih pristopov, ki lahko ne le močno omilijo, temveč tudi skorajda popolnoma preprečijo omenjene simptome. Med najbolj zaželene farmacevtske izdelke spadata Syleance in Manhae, ki so plod dolgoletnih raziskav francoskih strokovnjakov in zato uživajo neizmeren mednaroden ugled.