041 68 57 57
Zagotovljena
anonimnost
Plačilo po
prevzetju
Garancija
na izdelek
Količinski
popusti

 

Napihnjenost in nabiranje kilogramov

Napihnjenost in odvečna teža v menopavzi sta veliko resnejši težavi kot v mlajšem življenjskem obdobju, saj se ju je veliko težje otresti, vendar pa je z upoštevanjem nasvetov in poznavanjem vzroka za tovrstne težave tudi to možno!

Nabiranje kilogramov

Nabiranje kilogramov v menopavzi je popolnoma običajen in izredno pogost simptom, ki ženskim predstavnicam v tem obdobju predstavlja nemalo preglavic, še posebno tistim, ki s težo sicer niso nikoli imele težav. Zanimivo je, da imajo tiste ženske, ki se nabiranju odvečnih kilogramov v menopavzi vseeno izognejo, zelo pogosto to težavo kasneje, v obdobju postmenopavze. Težava z nabiranjem kilogramov v menopavzi je zelo pereča predvsem zato, ker se je teh veliko težje otresti kot v mlajših letih.

 

Najpogostejši vzrok za porast teže

Za nabiranje kilogramov med ali po menopavzi je krivo upočasnjeno delovanje prebave, izguba mišične mase, upad porabe energije in spremembe v razmerju hormonov. Največji krivec za naraščujočo telesno težo je običajno estrogen, čigar raven v menopavzi močno upade. Rezultati mnogih raziskavah so pokazali, da v menopavzi ženske jejo veliko več ter se manj gibajo, kar že samo po sebi neugodno vpliva na telesno težo, estrogen pa k temu le še pripomore, saj zmanjšuje delovanje metabolizma, zato telo vnešeno energijo porablja veliko počasneje kot sicer. Pomanjkanje estrogena vpliva tudi na manjšo porabo škroba in sladkorjev, zaradi česar se slednja skladiščita v telesu in le še prispevata k nabiranju maščobnih oblog.

 

Drugi vzroki

Z leti narašča tudi število vzrokov za povečano telesno težo, zato je teh v menopavzi že kar precej. Med najbolj pogoste spadajo:
 

 1. Pomanjkanje estrogena, ki zmanjšuje delovanje metabolizma, zato telo vnešeno energijo porablja veliko počasneje.

 2. Počasnejša prebava in posledično hitrejše kopičenje maščobnih blazinic.

 3. Pomanjkanje športne aktivnosti, ki je tako in tako manjša že pri 60% odraslih.

 4. Izguba mišične mase, ki upočasni metabolizem ter tako oteži izgubo telesne teže.

 5. Upad zmožnosti porabe energije, saj je potrebno za namene hujšanja v zrelejših letih v vadbo vložiti več časa, pogosto pa tudi okrepiti intenzivnost vaj.

 

Tveganja zaradi odvečnih kilogramov

Povečana telesna teža v menopavzi je posledica kombinacije različnih dejavnikov, vendar pa nevarna postane šele takrat, ko obseg vašega pasu preseže 90 cm. Med najpogostejša tveganja, ki spremljajo porast teže spadajo visok krvni pritisk, obolenja srca in diabetes, ki lahko vaše zdravje močno ogrozijo, zato je izrednega pomena, da še pravočasno ukrepate in izgubite pridobljeno težo.

 

Prednosti vadbe

Bolj, ko boste aktivni, manj možnosti je, da bi vam med menopavzo nevšečnosti povzročala odvečna teža. Ameriška raziskava, ki so jo izvedli na Inštitutu za varovanje zdravja je pokazala, da osebe, ki se z aerobnimi aktivnostmi ukvarjajo vsaj deset minut dnevno v pasu merijo vsaj 15cm manj kot tisti, ki se ne, poleg tega pa je redna vadba pri izgubi kilogramov poglavitnega pomena.
 

S telesno aktivnostjo tako ne boste pridobili le lepšega telesa, temveč boste tudi zmanjšali možnost za razvoj bolezni kot je osteoporoza, zmanjšali boste tveganje za pojav srčnega napada, metaboličnega sindroma ter drugih kardiovaskularnih bolezni ter izboljšali odpornost na inzulin. Z večjo telesno aktivnostjo se izboljša tudi prebava in mentalno počutje.

 


Najbolj priporočljive vrste vaj med menopavzo:

 1. Vaje za moč ali program vadbe z utežmi vam bo pomagal pridobiti več mišične mase ter pospešiti metabolizem in za nameček še vzdrževati boljše zdravje kosti. Te vaje so pomembne predvsem zato ker s starostjo izgubljamo na mišični masi, posledično pa je zelo priporočljivo, da jih izvajamo vsaj dva do trikrat tedensko. Pa ne skrbite, vaje za moč so lahko tudi prijetne, saj vključujejo dvigovanje uteži, jogo ter celo vrtnarjenje.

 2. Manj zahtevne aerobične vaje so izjemno koristne za zdravje pljuč in srca. Mednje spadajo npr.hoja, plavanje, kolesarjenje, aerobika, tenis in ples, ki jih lahko izvajate skoraj kjerkoli in kadarkoli, priporočljivo pa je vsaj 30 minut na teden.

 3. Športne aktivnosti dodajte na svoj urnik kadar je to le mogoče: operite avto, odigrajte partijo ping ponga ali pa se igrajte skrivalnice s svojimi otroci ali vnuki, izbira je vaša!

 

Nasveti za dosego večjega uspeha pri vadbi:

 

Nasveti glede prehranjevalnih navad med menopavzo:

 1. Na jedilnik vnesite čimveč polnozrnatih žitaric, sadja, zelenjave in pustih beljakovin.

 2. Izogibajte se obdelane in vnaprej pripravljene hrane.

 3. Ne jejte pozno zvečer ali ponoči.

 4. Beležite si hrano, ki jo zaužijete ali si za ta namen na telefon ali računalnik naložite temu namenjeno aplikacijo.

 5. Če jeste v restavraciji, si polovico obroka vzemite domov.

 6. Uživajte več manjših obrokov.

 7. Na svoj jedilnik vnesite prehransko dopolnilo Syleance Menocontrol, ki vam bo pomagalo lajšati simptome menopavze in bo poskrbelo tudi za manjšo napihnjenost, ki se je boste le z vnosom hrane težko znebili.